فهرست مطالب

نهال و بذر - سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1379)

نشریه نهال و بذر
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/06/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رجب چوکان* صفحات 269-284
    ده هیبرید سینگل کراس ذرت در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار و 14 منطقه مختلف به مدت دو سال (1377 و 1378) جمعا در 28 محیط از نظر پایداری عملکرد دانه، تعداد دانه در ردیف، تعداد ردیف دانه، عمق دانه و وزن هزار دانه با استفاده از معیارهای پیشنهادی مختلف از جمله ضریب رگرسیون (bi) و انحراف از خط رگرسیون (S2di)، واریانس پایداری (σi2)، معیار Wi، ضریب تغییرات (C.V.) و بالاخره ضریب تبیین (R2) مورد بررسی قرار گرفتند. علاوه بر این، برای عملکرد دانه طبق روش پیشنهادی کانگ (Kang, 1993) تجزیه های لازم برای گزینش توام برای عملکرد دانه و پایداری انجام شد. بررسی پایداری هیبریدها برای عملکرد دانه با استفاده از معیارهای S2di، σi2، Wi،C.V. و R2 و همچنین روش گزینش توام برای عملکرد دانه (معیار Ysi) نشان داد که هیبریدهای شماره 6 (KL17.2-5×MO17) و شماره 10 (KSC704) پایدار می باشند. بالاترین عملکرد دانه به ترتیب با میانگین 10.346 و 10.362 تن در هکتار به هیبریدهای شماره 6 (KL17.2-5×MO17) و 10 (KSC704) تعلق داشت. بررسی غیر یکنواختی ضرایب رگرسیون در اثر متقابل هیبرید × محیط نشان داد که این منبع فقط در مورد صفات تعداد ردیف دانه و عمق دانه معنی دار بوده است. بررسی پایداری اجزا عملکرد دانه نشان داد که هیبریدهای پایداری برای عملکرد دانه، تناسبی با هیبریدهای پایدار برای اجزا عملکرد ندارند و این در حالی است که عملکرد دانه با صفات تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه و عمق دانه (به ترتیب با 0.64=r، 0.45=r و 0.40=r) همبستگی مثبت و بالایی را نشان داد. بر اساس ضرایب رگرسیون، هیبریدهای شماره 6 (KL17.2-5× MO17) و 10 (KSC704) برای صفت تعداد ردیف دانه در بلال واکنش خوبی نسبت به بهبود شرایط محیطی نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: ذرت دانه ای، پایداری عملکرد، شاخص های پایداری، اجزاء عملکرد
  • مظفر روستایی* صفحات 285-299

    به منظور بررسی تاثیر صفات زراعی بر روی عملکرد گندم دیم و همچنین تعیین بهترین شاخص گزینش ارقام پرمحصول و سازگار با شرایط دیم مناطق سردسیر، تعداد 385 ژنوتیپ پیشرفته گندم در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه در سال زراعی 77-1376 در قالب 9 آزمایش تکراردار با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار و یک آزمایش مقدماتی با طرح لاتیس ساده در 2 تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه جداگانه آزمایش ها نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر تولید عملکرد دانه، تعداد روز تا ظهور سنبله، تعداد روز تا رسیدن دانه، ارتفاع بوته و وزن هزار دانه اختلاف معنی دار وجود دارد. گروه بندی ژنوتیپ ها از نظر تعداد روز تا سنبله دهی به گروه های زودرس، متوسط رس، دیررس و خیلی دیررس نیز نشان داد که بیشترین میزان عملکرد دانه به گروه زودرس با میانگین عملکرد 1790 کیلوگرم در هکتار و کمترین میزان عملکرد دانه به گروه خیلی دیررس با میانگین 710 کیلوگرم در هکتار مربوط می باشد. گروه بندی ژنوتیپ ها از نظر ارتفاع بوته نیز مشخص نمود که ژنوتیپ های پابلند و زودرس در دیمزارها عملکرد بیشتری را تولید کردند به طوریکه اکثر ژنوتیپ های دیررس در گروه پاکوتاه با عملکرد کمتر قرار داشتند. همبستگی داده ها نشان داد که بین تعداد روز تا سنبله دهی و ارتفاع بوته در ارقام زودرس رابطه معنی دار وجود ندارد ولی این رابطه در گروه ارقام دیررس منفی و معنی دار می باشد (0.30- =r). در ژنوتیپ های زودرس ارتفاع بوته با عملکرد دانه و وزن هزار دانه رابطه مثبت و بسیار قوی داشت (0.57=r و 053=r) که نشان دهنده اهمیت گزینش ژنوتیپ های پابلند و زودرس در دیمزارها می باشد، نتایج بررسی همچنین نشان داد که بیشترین میزان وزن هزاردانه به ژنوتیپ های زودرس تعلق دارد و با دیررس شدن ژنوتیپ ها وزن هزاردانه کاهش می یابد. گروه بندی ژنوتیپ ها از نظر صفت تیپ رشد نیز نشان داد که ژنوتیپ های با تیپ رشد زمستانه دارای میانگین عملکرد دانه، ارتفاع بوته و وزن هزاردانه و مقاومت به سرمای بیشتری نسبت به تیپ های رشد بهاره و بینابین می باشند، بنابراین برای افزایش عملکرد دانه در دیمزارهای مناطق سردسیر اهمیت گزینش ژنوتیپ هایی با تیپ رشد زمستانه، زودرس، پابلند و مقاوم به سرما و بیماری ها و تنش خشکی در برنامه های به نژادی آشکار می باشد.

    کلیدواژگان: گندم دیم، صفات زراعی، زود رسی، تیپ رشد، عملکرد
  • محمدرضا حسن دخت*، عبدالکریم کاشی، برونو کامپیون، رضا بزرگی پور صفحات 300-312

    ارقام پیاز خوراکی (Allium cepa L.) ایرانی دارای صفات مطلوب فراوانی هستند، اما عملکرد برخی از آن ها نسبت به ارقام هیبرید خارجی کمتر است، بنابراین تهیه هیبرید F1 از آن ها ضروری به نظر می رسد. به روش های مختلفی می توان لاین خالص تهیه کرد. تولید لاین خالص به روش سنتی وقت گیر و پرهزینه است، در صورتیکه با روش ماده زایی در محیط درون شیشه ای در مدت کوتاه تری می توان به لاین های خالص دست یافت. به منظور بررسی عکس العمل توده های بومی ایران به روش ماده زایی در محیط درون شیشه ای، آزمایشی روی شش توده ایرانی قرمز آذرشهر، سفید کاشان، سفید کمره خمین، سفید قم، درچه اصفهان و قولی قصه زنجان و دو رقم ایتالیایی بورتانا (Borettana) و ک ال آر (KLR) در دو محیط کشت JAF و F6 انجام شد. نتایج نشان داد که محیط های کشت مورد استفاده بر درصد تولید جنین، درصد گل های تشکیل دهنده کالوس و درصد گل های شیشه ای شده اثر معنی داری داشته و همچنین اثر متقابل معنی داری بین محیط کشت و توده های پیاز وجود داشت. محیط کشت F6 در مقایسه با JAF دارای درصد جنین و گل های تشکیل دهنده کالوس بیشتر و گل های شیشه ای شده کمتر بود. بیشترین درصد جنین در توده قولی قصه زنجان و کمترین آن در سفید کمره خمین به دست آمد.

    کلیدواژگان: پیاز خوراکی، ماده زایی، هاپلوئید
  • ایوب علی قاسمی*، وازگین گریگوریان صفحات 313-326
    به منظور بررسی فرایند تشکیل جوانه های بارده، زمان شروع گل انگیزی، تمایز و تکمیل مورفولوژیکی گل آذین سیب رقم گلدن دلیشز (Golden Delicious)، نحوه اندام زایی در جوانه های این رقم سیب در شرایط اقلیمی ایستگاه تحقیقاتی خلعت پوشان تبریز مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور از اوایل تابستان 1372 تا اردیبهشت 1373 از جوانه های موجود بر روی اسپورها (Spur) به فاصله هر 10 روز یک بار نمونه برداری انجام شد. هر بار تعداد 60-50 عدد جوانه برداشت شده و پس از حذف فلس ها و برگ های اولیه این جوانه ها در ماده فیکساتور FAA تثبیت شدند. پس از طی مراحل آبگیری، نفوذ دادن پارافین در بافت ها و قالب گیری، از جوانه ها برش میکروسکوپی تهیه شد و پس از رنگ آمیزی با میکروسکوپ مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج بررسی های انجام شده و مطالعه میکروسکوپی برش های تهیه شده نشان داد که زمان القا گل انگیزی در مریستم جوانه های این رقم سیب در شرایط اقلیمی تبریز در اواخر تیر تا اوایل مرداد می باشد و اولین تمایز مورفولوژیکی در مریستم القا شده در اواخر مرداد اتفاق می افتد. مراحل اندام زایی در این مریستم ها با گذشت زمان به طور متوالی صورت می گیرد، بدین صورت که کاسبرگ های اولیه در اوایل شهریور، گلبرگ های اولیه در اواسط شهریور و پرچم های جنینی در اواخر شهریور در گل انتهایی گل آذین تشکیل می شوند. نمو و تکامل اندام های تشکیل شده در جوانه ها به صورت تدریجی ادامه می یابد و ضمن نزدیک شدن به اواخر زمستان (اسفند ماه) شکل گیری مادگی آغاز شده و تا اواخر فروردین یک گل آذین کامل در جوانه های بارده سیب تشکیل می شود. این ترتیب اندام زایی در گل های جانبی گل آذین نیز با چند روز تاخیر نسبت به گل انتهایی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: سیب رقم گلدن دلیشز، مریستم، اندام زائی، گل آذین، گل انگیزی
  • امیرحسین شیرانی راد*، عزیزاله علی زاده، سید ابوالحسن هاشمی دزفولی صفحات 327-349

    به منظور بررسی اثر قارچ های میکوریز وسیکولار- آربوسکولار (VA) فسفر و تنش خشکی بر کارآیی جذب عناصر غذایی در گیاه گندم، سه عامل قارچ (در دو سطح، کاربرد و عدم کاربرد آن)، فسفر در سه سطح 6 و 12 گرم P2O5 در متر مربع) و آبیاری (از مرحله ظهور سنبله در پنج سطح 55.1، 46.2، 36.1، 24.8 و 10.5 میلی متر آب در هر دور آبیاری) بر اساس روش هنکس و همکاران (Hanks et al., 1980) در 3 تکرار بر روی گندم مهدوی بررسی گردیدند. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد قارچ سبب افزایش کارآیی جذب فسفر و پتاسیم گردید و اثر فسفر نیز بر صفات مذکور در سطح 1 درصد معنی دار بود. بین کاربرد و عدم کاربرد قارچ از نظر کارآیی جذب ازت تفاوت معنی داری وجود نداشت. در حالی که سطوح مختلف فسفر از لحاظ این صفت اختلاف معنی دار در سطح 1 درصد نشان دادند. مقایسه میانگین اثر متقابل سه گانه قارچ، فسفر و آبیاری بر روی کارآیی جذب فسفر مشخص نمود که در گیاه گندم همزیست با قارچ میکوریز VA در شرایطی که 46.2 میلی متر آب در هر دور آبیاری بدون مصرف فسفر در نظر گرفته شد، بیشترین کارآیی جذب فسفر (428.7 گرم فسفر جذب شده به ازای هر کیلوگرم فسفر قابل جذب خاک) مشاهده گردید. در حالی که در گیاه گندم غیر همزیست، بالاترین میزان این صفت (295 گرم فسفر جذب شده به ازای هر کیلوگرم فسفر قابل جذب خاک) ناشی از مصرف 55.1 میلی متر آب در هر دور آبیاری و 6 گرم P2O5 در متر مربع بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که قارچ میکوریز VA در افزایش کارآیی جذب فسفر گیاه به خصوص در شرایط فسفر پایین خاک بسیار حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: گندم، قارچ های میکوریز و سکولار- آربوسکولار، فسفر، تنش خشکی، کارآیی جذب عناصر غذایی
  • عباس سعیدی*، علی نیازی صفحات 350-358
    زنگ زرد گندم (Puccinia striiformis f.sp. tritici) یکی از مهم ترین بیماری های قارچی خسارت زا در اکثر مناطق کشت گندم کشور می باشد. به منظور مطالعه نحوه توارث دوره کمون، چهار رقم گندم (Triticum aestivum) دارای مقاومت پایدار از نوع حساس به درجه حرارت و یک رقم حساس در یک طرح دای آلل یک طرفه شرکت داده شدند. پانزده ژنوتیپ شامل 5 والد و 10 نتاج (F1) در گلخانه کشت شده و با استفاده از پاتوتیپ 230E245A+ زنگ زرد در مرحله گیاهچه مایه زنی شدند. دوره کمون (تعداد روز از زمان مایه زنی تا ظهور اولین جوش) بر روی برگ اول اندازه گیری شد و تجزیه دای آلل با استفاده از دو روش گریفینگ و هیمن انجام گردید. هر دو روش نشان دادند که متوسط اثرات آلل ها حالت افزایشی داشته و مدل غالبیت و افزایشی برای آن مناسب می باشد. توارث پذیری عمومی و خصوصی به ترتیب برای این صفت 99% و 88% به دست آمد.
    کلیدواژگان: گندم، زنگ زرد، دوره کمون، وراثت پذیری، ترکیب پذیری
  • حسین آرویی*، عبدالکریم کاشی، رضا امیدبیگی صفحات 359-373
    به منظور بررسی تاثیر تنش شوری و تغذیه ازت بر پرولین آزاد و همچنین تاثیر تنش شوری بر تولید روغن کل در کدوی بذر برهنه (Cucurbita pepo subsp. pepo var. styriaca)، در دو سال متوالی 1377 و 1378 آزمایش هایی انجام شد. با توجه به این که در آزمایش های انجام شده از تیمارهای مختلف استفاده گردیده بود، برای هر گروه از آن ها از طرح های آماری مختلف استفاده شد. طرح آماری کرت های خرد شده برای بررسی تاثیرات تنش شوری و تغذیه ازت بر پرولین آزاد و طرح آماری بلوک های کامل تصادفی برای بررسی تاثیر تنش شوری بر میزان روغن کل بذرهای به دست آمده، مورد استفاده قرار گرفت. این تحقیق در محل گلخانه و مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. در این تحقیق تیمارهای شوری در دو زمان مختلف اعمال شدند. مرحله اول، قبل از کاشت بذرها انجام شد که برای این امر بذرها را در محلول های نمک 0، 2.5، 5 و 10 گرم در لیتر NaCl دارای EC به ترتیب برابر با 0، 390، 780 و 1560 دسی زیمنس بر سانتی متر (mscm-1) برای مدت 36 ساعت خیسانده و سپس کاشته شدند. مرحله دوم تیمارها، از شروع چهار برگی آغاز و تا گل دهی تداوم می یافت. تیمارهای ازت شامل 0، 75، 150، 225 و 300 کیلوگرم در هکتار بود که در سه زمان مختلف (همزمان با کاشت بذر، مرحله چهار برگی و شروع گل دهی) در اختیار گیاهان قرار داده شدند. نتایج به دست آمده از آزمایش های سال 1377 نشان داد که تنش شوری باعث افزایش سطح پرولین آزاد برگ ها در مقایسه با شاهد شده است. بالاترین میزان پرولین آزاد برگ ها در زمانی که سطح تنش شوری 2.5 گرم در لیتر (390 mscm-1) NaCl و سطح ازت در میزان 225 کیلوگرم در هکتار بوده مشاهده گردید. میزان روغن کل نیز زمانی در بالاترین حد خود بود که تنش شوری 2.5 گرم در لیتر (390 NaCl mscm-1) اعمال گردید. نتایج فوق نیز در آزمایش های انجام شده در سال 1378 هم مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کدوی بذر برهنه، تغذیه ازت، تنش شوری، روغن دانه، پرولین آزاد
  • احمد نادری*، سید ابوالحسن هاشمی دزفولی، اسلام مجیدی هروان، عبدالمجید رضایی، قربان نورمحمدی صفحات 374-386

    این تحقیق برای بررسی صفات موثر در وزن دانه و مطالعه اثر برخی پارامترهای فیزیولوژیک در عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم بهاره در شرایط مطلوب و تنش خشکی بعد از گرده افشانی اجرا گردید. شانزده ژنوتیپ (4 ژنوتیپ دوروم و 12 ژنوتیپ گندم نان) در دو آزمایش جداگانه هر کدام در چهار تکرار در شرایط مطلوب رطوبتی در طی فصل رشد و تنش خشکی بعد از گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیکی ارزیابی شدند. عملکرد دانه، مقدار وزنی، درصد و سهم انتقال مجدد، حرکت مجدد، و توزیع مجدد مواد فتوسنتزی ذخیره شده قبل و بعد از گرده افشانی در اندام های رویشی به دانه تعیین و با توجه به منابع اصلی تامین کننده وزن دانه، سهم فتوسنتز جاری بعد از گرده افشانی در وزن دانه محاسبه شد. نسبت فتوسنتز به توزیع مجدد، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت، سرعت رشد دانه، مدت زمان موثر پر شدن دانه و شاخص تحمل به تنش نیز تعیین گردیدند. نتایج نشان داد که در هر دو شرایط مطلوب و تنش، وزن دانه با عملکرد بیولوژیکی و سرعت پر شدن دانه همبستگی مثبت و قوی داشت در حالی که سرعت پر شدن دانه با طول دوره موثر پر شدن دانه همبستگی منفی و معنی دار نشان داد. در هر دو شرایط محیطی این تحقیق حرکت مجدد با فتوسنتز و در شرایط تنش با انتقال مجدد مواد ذخیره شده پس از گرده افشانی همبستگی منفی و معنی دار داشت. در شرایط تنش، تنها صفت شاخص برداشت با شاخص مقاومت به تنش ژنوتیپ ها همبستگی معنی دار نشان داد. در تجزیه همبستگی به روش رگرسیون گام به گام در شرایط مطلوب و تنش، دو صفت عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت مهم ترین اجزا توجیه کننده تغییرات وزن دانه بودند. نتایج رگرسیون گام به گام بر اساس کل داده ها بدون توجه به شرایط محیطی نشان داد که سهم فتوسنتز جاری و سهم حرکت مجدد مهم ترین پارامترهای فیزیولوژیک موثر در تغییرات وزن دانه بودند.

    کلیدواژگان: گندم، توزیع مجدد، فتوسنتز جاری، عملکرد بیولوژیکی، سرعت رشد
  • حسن میوه چی لنگرودی* صفحات 387-389
  • محمدرضا احمدی*، ابراهیم فرخی، بدری آقارخ، مجید خیاوی، غلامحسین عرب، اسماعیل محمدی صفحات 390-392

    زراعت کنجد در ایران از قدیم الایام مرسوم بوده و تحمل آن به خشکی، آشنایی کشاورزان با زراعت این نبات، امکان کشت آن پس از برداشت گندم و جو در مناطق گرمسیر و بالا بودن کمیت و کیفیت روغن آن از جمله عواملی به شمار می آیند که کوشش همه جانبه برای گسترش و تهیه رقم های اصلاح شده جدید برای این محصول را الزامی می سازد. بخش تحقیقات دانه های روغنی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر با درک این نیاز برنامه مدونی را برای اصلاح کنجد از دو دهه قبل آغاز کرده است. محور به نژادی کنجد بر ارزیابی و شناخت صحیح صفات زراعی توده های کنجد بومی ایران انتخاب از داخل این توده ها، وارد کردن رقم های خارجی و مقایسه آن ها با توده ها و رقم های بومی ایران و دورگ گیری بین لاین های انتخاب شده از توده های محلی با رقم های خارجی استوار بوده است.

|
  • R. Choukan * Pages 269-284
    Ten maize single cross hybrids were studied for their stability in grain yield, 1000 kernel weight, kernel depth, kernel numbers per row and rows number per ear using regression coefficient (bi), deviation from regression (S2di), stability variance (?2i), ecovalence(Wi), coefficient of determination (R2), coefficient of variation (C.V.) and simultaneous selection method for grain yield and stability (YSi) indices. The experiments were conducted in Randomized Complete Block Design with four replications at 14 locations for 2 years(1998/99). According to the results, using all stability indices, S2di, ?2i, Wi, R2, C.Y. and YSi, hybrids No. 6(KL17/2-5 x MO17) and No. 10(KSC704) were determined as stable hybrids. The highest grain yield belonged to hybrids No. 6 and ten with 10.346 and 10.362 t ha-1 respectively. The heterogeneity of regression coefficients were significant only for kernel depth and kernel rows number per ear. Grain yield showed positive and highly significant correlation with 1000 kernel weight (r=0.45**), kernel depth (r=0.40**) and kernel numbers per row (r=0.64**). According to the regression coefficients, hybrids No. 6 and No. 10 did not show good response to environmental improvement in term of kernel depth and kernel rows number per ear.
    Keywords: grain maize, Yield stability, stability indices, Yield components
  • M. Roostaii * Pages 285-299

    In order to study the effects of agronomic traits on grain yield of wheat and determine the best criteria for selection of high yielding and adaptable genotypes in cold dryland areas, 385 advanced wheat genotypes were evaluated in Dryland Agricultural Research Institute (DARI) at Maragheh in 1997-98 cropping season. Nine experiments, each with 24 lines in RCBD with four replications and one preliminary yield trial in simple lattice design with two replications were conducted. Results showed highly significant differences for grain yield, days to heading, days to maturity, plant height and 1000 kernel weight among the lines. The classification of genotypes for days to heading indicated that the highest grain yield was obtained from the early heading group with average grain yield of 1790 k ha-1, and the lowest grain yield was harvested from the very late heading group with 710 k ha-1. The classification of genotypes for plant height indicated that tall and early heading genotypes produced higher yield than the short and late heading genotypes in rainfed areas. The results also showed that correlation coefficient between days to heading and plant height was negative and significant (r=-0.30*) in the late heading groups. In early heading group, plant height had positive and highly significant correlation (r=0.57**) with grain yield which indicated the importance of selection for earliness and tallness in dryland areas. Meanwhile, high and low 1000 kernel weight were obtained from early and late heading group, respectively. The classification of genotypes for growth habit, indicated that winter types had higher yield, higher plant height, higher 1000 kernel weight, and also had more tolerance to cold than facultative and spring types. Overall, the results of this study revealed that, the selection of earliness, winter type and high plant height could increase grain yield in wheat improvement program in cold dryland areas.

    Keywords: Dryland wheat, agronomic traits, earliness, growth habit, yield
  • M.R. Hasan Dokht *, A. Kashi, B. Campion, R. Bozorgi Pour Pages 300-312

    Iranian onions have good characteristics, but in some of them the yield is lower than F1 cultivars. For this reason, production of hybrid seeds is important. There are many ways for producing inbred lines, but gynogenesis offers the possibility to produce homozygous plant in very short time whereas traditional method takes long time. The aim of this research was to study the responses of six Iranian onion populations, Ghermez-e-Azarshahr, Sefid-e-Kashan, Sefid-e-Kamare-e-Khomain, Sefid-e-Qom, Dorcheh-e-Esfahan, Gholigheseh-e-Zanjan, and two Italian cultivars, Borettana and KLR (used as control) to in vitro gynogenesis on two F6 and JAP media with two replications. The results showed significant differences (P < 0.05) between the two media on percentage of embryo rate, percentage of callus formation and percentage of hyper hydrated flowers and a high interaction (P < 0.05) between media and cultivars. F6medium in comparison with JAP medium had more embryo and callus formation and hyper hydrated flowers. The highest percentage of embryo was produced by Gholigheseh-e-Zanjan onion, while the lowest by Sefid-e-Kamare-e-Khomain.

    Keywords: Allium cepa L, Gynogenesis, haploid
  • A.A. Ghasemi *, V. Grigorian Pages 313-326
    Formation of reproductive buds, time of flower induction, morphological 0" differentiation and development of the inflorescence and organogenesis of buds in Golden delicious apple trees were studied in the climatic conditions of Khalat Poushan Research Station Tabriz University in East Azarbayejan province. About 50 to 60 spur buds were collected from late June 1993 to mid April 1994 every 10 days. Bud scales and bract primordia were eliminated and then buds were fixed in FAA fixative. After the stages of dehydration and parafin in filteration, embedding, microscopic sections of buds were made stained and studied by the microscope. Results of investigation and study of microscopic sections showed that flower induction in bud meristems occurred during mid July to early August, and first morphological development was observed in induced meristems in mid August. Subsequently organogenesis occurred in terminal bud flower of florescence. Sepal primordia was formed in late August, petal primordia in early September, and eventually stamen primordia developed in mid September. The organs developed gradually. The carpel primordia of the terminal flower was formed late in winter (March). Organogenesis stages in lateral flowers of inflorescence occurred few days after formation of later than terminal flower. Final development of these organs accrued rapidly in early spring and a complete inflorescence was observed in mid April.
    Keywords: Apple C.V. Golden delicious, Meristem, organogenesis, inflorescence, flower induction
  • A.H. Shiranirad *, A. Ali Zadeh, A. Hashemi-Dezfuli Pages 327-349

    In order to study the effects of Vesicular Arbuscular Mycorrhizae (VAM) fungi, phosphorus and drought stress on nutrient uptake efficiency in wheat, 3 factors of Mycorrhizae (with and without application), phosphorus (0, 6 and 12 g P2O5 per m2), and irrigation (10.5, 24.8, 36.1, 46.2 and 55.1mm water for each irrigation interval) were investigated on wheat (Mahdavi cultivar) with 3 replications based on Hanks et al. (1980). Application of fungus caused a significant increase in phosphorus and potassium uptake efficiency. The effect of phosphorus on above character was also significant at the 1% level of probability. There was not significant difference between application and non-application of fungus in nitrogen uptake efficiency, whereas application of different levels of phosphorus caused a significant difference at the 1% level on this character. Mean comparison of effects of fungus x phosphorus x irrigation on phosphorus uptake efficiency showed that symbiosis of phosphorus, had most phosphorus uptake efficiency (428.7gkg-1). The highest phosphorus uptake efficiency (295 gkg-1) without application of VAM fungi was obtained by use of 55.1 mm water for each irrigation interval and application of 6g P2O5 per m2.Therefore VAM fungi caused a significant increase for phosphorus uptake efficiency in low phosphorus levels.

    Keywords: Wheat, VAM F, Phosphorus, Drought Stress, nutrient uptake efficiency
  • A. Saidi *, A. Niazi Pages 350-358
    Wheat yellow rust (Puccinia striiformis) is one of the most important fungal diseases of wheat in Iran. Identification of resistance genes and their mode of action is important in utilization of resistance sources and the breeding strategy adopted in a breeding program. In this study, four resistant parents and one susceptible cultivar were used in a diallel fashion excluding reciprocals. Parents and the Fl progenies were inoculated at seedling stage (First leaf) with pathotype 230E245A+ of Puccinia striiformis. Latent period, defined as days from inoculation to first pustule appearance was daily recorded from the first appearance of pustules up to 25 days after inoculation. Entries without pustule formations were given a score of 25. Results of inheritance studies using Hayman and Griffing methods indicated that addative components and complete dominance played major roles in conditioning latent period in these ten crosses. Broad-sense and narrow-sense heritability estimates for latent period were 0.99 and 0.88, respectively. The results suggested that considerable progress may be expected for latent period in a breeding program.
    Keywords: Wheat, yellow rust, latent period, heritability, Combining ability
  • H. Arouei *, A.K. Kashi, R. Omid Beygi Pages 359-373
    In order to study the effects of salinity and nitrogen nutrition on rate of free- praline in the leaves, and effect of salinity on seed oil content of common pumpkin (Cucurbita pepo subsp pepo var. styriaca), the field and greenhouse studies were conducted in Tarbiat Modarres University in 1998 and 1999 cropping seasons. For salinity and nitrogen nutrition effects on rate of free-proline in the leaves, the experimental design was split-plot with RCBD arrangement in three replications in which salinity treatments at four levels (0,2.5,5 and 10 grl-1 of NaCl) were considered as main plots and nitrogen treatments at five levels (0, 75, 150, 225 and 300 kg ha-1 of NH4 N03) as sub-plots. However, for salinity effect on oil content of seed, the experimental design was RCB with three replications. Salinity stress was applied at two stages i.e. by soaking the seeds in the solution for 36 h before planting, and during stage from four leaves until flowering. Meanwhile, nitrogen fertilizer was applied to the plants at three stages (planting, four leaves stage and t1owering). Results indicated that in both years of the experiment, salinity stress increased the amount of free-proline in the leaves compared to the check. The highest rate of proline was obtained when salinity and nitrogen levels were at 2.5 grl-1 and 225 Kgha-1, respectively. The highest oil content in seed was also obtained at salinity of 2.5 grl-1 of NaCl.
    Keywords: Common pumpkin, nitrogen nutrition, Salinity stress, oil content of seeds, free- praline
  • A. Naderi *, S.A. Hashemi Dezfouli, E. Majidi Heravan, A. Rezaei, GH. Nourmohammadi Pages 374-386

    An experiment was conducted in order to study the effective components on grain weight and effects of some physiological parameters on grain yield of spring wheat genotypes under optimum and post - anthesis drought stress conditions. Sixteen genotypes were studied in eight replications. Four replications were irrigated regularly but in other four replications no irrigtion was applied from anthesis to physiological maturity. Grain yield (GY) as well as the amount, percentage and contribution of remobilization, retranslocation, and redistribution were determined in different treatments. The contribution of current photosynthesis was calculated based on main sources which provide grain weight. Photosynthesis to redistribution ratio, biological yield (BY), harvest index (HI), grain growth rate (GGR), effective grain filling period (EFP) and stress tolerance index (STI) were also determined. Results showed that correlations of grain weight with BY and GGR were positive and highly significant, while correlation between GGR and EFP was negative and highly significant. Under optimum and stress conditions, correlation between remobilization and current photosynthesis and under stress condition, correlation between remobilization and retranslocation were negative and highly significant. Only HI was significantly correlated with STI in stress condition2. Stepwise regression analysis revealed that BY and HI were the most Important components of grain weight. Correlation analysis based on all data showed that current photosynthesis and remobilization were the most effective physiological parameters of grain weight.

    Keywords: Wheat, redistoribution, current photosgnthesis, bioloical yield, grain growth rate
  • H. Mivehchi-Langaroudi * Pages 387-389

    Tomato is the most important agricultural crops in Bushehr province. This experiment was conducted on a Randomized Complete Block Design (R.C.B.D.) with 15 treatments cultivars and 4 replications in the Borazjan Research Station during two consecutive cropping seasons (1995-97) to find tomato cultivars with high yield and quality and suitable for the region. Cultivars had been selected among 60 cultivars and lines from the previous years preliminary yield trails carried out in 1993-94. Cultivars were planted in the furrows with spacing 110 x 50 cm. Highest yields (Table 1 in Farsi text) were obtained from Sp.99 (40.15 tha-1), L-519 (Calj hyb 579, 36.42 tha-1) and L-81 (Koral, 35.97 tha-1) so they are recommonded for Bushehr province.

  • M.R. Ahmadi *, E. Farrokhi, B. Agha Rokh, M. Khiavi, GH.H. Arab, E. Mohammadi Pages 390-392

    Yekta was created in 1981 from crossing between B5 ? M7 and an early maturing Palistinian line, in Oil Seed Crops Research Department of Seed and Plant Improvement Institute (SPII) at Karaj. The pure line of the cross was obtained after five years of selection with pedigree method. Preliminary evaluation of the line along with other 31 selected lines was done in 1989 and Yekta together with other 13 advanced lines were selected and further evaluated for two more years started in 1990.Results showed that Yekta with average yield of 1955 kgha-1 was superior to the check cultivar and other lines in the trial. In advanced yield trial which was conducted in Karaj, Sari and Moghan from 1990 to 1992, Yekta with average yield of 1331 kgha-1 was found as a superior and stable line. This cultivar is early in maturity and recommended for northern parts of Iran with altitude of more than 1000 meter abave the sea level and for the areas with short growing season that the late maturing cultivars of sesame usually do not perform well.